WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

úterý 3. března 2015

2. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Kulaté čtverečky

2. března 2015


Nainstaloval jsem kameru, která bude zaznamenávat časový snímek celého několikadenního tvůrčího procesu. Museli jsme vše znovu přestavět tak, aby se to vlezlo do záběru. Záznam sestříháme, trochu zrychlíme a zveřejníme až na závěr. Takže až taková reality show to nebude. Kameru nám půjčil Tomáš Boček (neprovozuje půjčovnu).

Tess dokončila pomocnou skicu, která naznačuje na podkladové desce konečný obraz. A je namalováno, nikoliv vymalováno! Proces zhmotnění obrazu je na samotném počátku a bude podle autorky trvat minimálně 10 dnů. To mi ale připomnělo, že jsem slíbil manželce už před měsícem tento pokoj vymalovat. Asi dostanu odklad :)


Dopoledne práce stála, protože byla Tess na živnostenském úřadě. Popularizace techniky ebru formou kurzů a tvůrčích dílen a nabídka barev a pomůcek z ní udělaly studentku podnikatelku. I když dlouhodobě bez zisku, protože zatím všechno investuje do svých cest do Istanbulu.

Prozradím postupně něco k samotné zvolené technice koláže. Na kurzech ebru nebo na výtvarných letních kempech pro děti, konaných u nás, si na závěr účastníci vyrábí obrázky (motýly, žirafy, slony, ...) ze svých papírů mramorovaných touto technikou. A i na výstavách v turecku ojediněle naleznete takto realizované výtvarně pojaté koláže.  Z počátku Tess vytvářela abstraktní koláže lepením pruhů papíru. Později se základem staly čtverečky a došlo k pixelizaci obrazu obdobně jako je tomu u digitálního záznamu. Základem každé digitálního obrazu - fotografie nebo videa - je obraz sestavený právě z pixelů. Při velkém zvětšení se rozpadne na tyto své dílčí optické" atomy". Nic menšího už neexistuje. Pokud ale fotografii vytisknou v novinách a vy si ji dáte pod mikroskop, tak se vám zas pro změnu rozpadne ten samý obrázek na tečky (kapky tiskařské barvy). Takže univerzální by mohly být kulaté čtverečky :) 

Tess Gemelová: Ebru koláž z pruhů mramorovaného papíru (karton 70x100 cm)
Samotná Ebru technika je postavená na skvrnách nanesených na vodní hladinu a pak různě deformovaných. Ale jako by to Tess nestačilo a byla ovlivněna svou matkou, která ve volných chvílích zas pro změnu rozstříhává látky na malé kousky, aby je pak zase sešila zpátky. Říká se tomu patchwork a pochopíte o čem mluvím, když se podíváte na její blog Lilienka. Prostě svá hotová díla teď řeže na malé čtverečky 2x2 cm aby je atomizovala a mohla tak ovlivnit každý pixel výsledného, v tomto případě ale nedigitálního (analogového) obrazu. Řeknu vám, že tady už se nemíchají jen styly, ale digitální svět s analogovým dohromady. A konečný obraz nebude žádná abstrakce. Ale o tom až zítra.

Tess Gemelová: Ebru koláž z čtverečků mramorovaného papíru (karton 70x100 cm)

Žádné komentáře:

Okomentovat