WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

pátek 27. března 2015

24. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Kdo skočil z věže Kiz Kulesi

25. března 2015


Status: Nalepeno 8 239 z 8 239 

Dnes polepila Tess poslední volné místo na podkladové desce koláže a dokončila Kiz Kulesi. Počet nalepených dílků mozaiky byl průběžným ukazatelem vzniku koláže, který jsem umístil do záhlaví každodenního zpravodajství. Přesto, že je podle něho hotovo, lepit se bude dál. Minule jsem prozradil co ještě chybí (23.den realizace).


Věž Kiz Kulesi opředená legendami
Ve stávající podobě byla Dívčí věž (Kiz Kulesi) postavena na ostrůvku v Bosporském průlivu v 18. století. Sloužila jako karanténní centrum během epidemie cholery, dále jako maják, celnice a námořní mýtní brána. První strážní věž tady ale postavili Athéňané už v 5. století před naším letopočtem. Vytažením řetězu ukrytého pod hladinou dokázala zabránit proplutí lodě Bosporem. Přestavěná byla ve 12. století za Byzantské říše. Tolik historické údaje.

Legenda, které vděčí věž za svůj název, praví, že důvodem přestavby byzantským císařem byla věštba, podle které měl jeho dceru v 18 letech uštknout had. Proto ji ukryl ve věži na ostrově. Nakonec se o naplnění věštby ale postaral mořský had (někdo tvrdí že suchozemský ukrytý v ovoci) a na rozdíl od Šípkové Růženky se už nikdy princezna neprobudila.

Další drama se zde odehrálo podle řeckého eposu o dívce Hero a zamilovaném Leanderovi, který za ní v noci plaval, aby se milovali. Aby trefil, rozsvěcela mu Hero ve věži světlo. Když ale jednou při bouřce světlo sfoukl vítr, Leander ve vlnách zabloudil a utopil se. Nešťastná Hero skočila z věže do moře a následovala svého milého na onen svět. Údajně se ale tato legenda váže i k průlivu Dardanely u Řecka.

Nohy agenta 007, vlastním jménem Pierce Brosnan (vyseknuto z filmu)

Hrdina, který ale zaručeně skočil z věže Kiz Kulesi, byl legendární Agent 007, James Bond. A to na ponorku zloducha Renarda, aby zachránil svět.  Je to všechno dokladováno v epizodě "Jeden svět nestačí" z roku 1999 (pro urychlení děje přetočte na 1:47:00). Můžete se tak podívat i v jakém stavu byla věž před poslední velkou opravou, která proběhla ve stejném roce. Teď je tam restaurace s vyhlídkovou věží, ale bez parkoviště pro ponorku a vězení šéfové "M".

Žádné komentáře:

Okomentovat